Dalug.nu

Om operativsystemet Linux

Vad är en webbserver?

Om du planerar att göra din egna hemsida har du säkert stött på begreppet webbserver. Kanske har du även blivit förvirrad eftersom ordet verkar kunna betyda flera olika saker.

Ordet server betecknar för det mesta en dator som kär en viss typ av programvara, och som distribuerar data i ett nätverk av något slag. En webbserver är i denna bemärkelse en dator som lagrar en viss webbsida, och som skickar ut denna sida till de datorer som besöker sidan.

Men en webbserver kan även vara den programvara som gör detta möjligt. Det kan handla om att skicka ut sidorna till hela internet, eller till de som använder ett visst nätverk, eller till de som använder endast den dator på vilken serverprogrammet finns.

Det vanligaste webbserverprogrammet är Apache, som är fritt att använda och finns till de flesta operativsystem. Ungefär 60 % av världens webbservrar körs med Apache. Anledningen till detta är att det är gratis att använda programmet, och att källkoden är öppen, vilket gör att användarna kan anpassa mjukvaran på olika sätt. En nackdel är dock att Apache arbetar med trådar, och endast tillåter så många besökare som det finns lediga trådar. När alla trådar är upptagna kan ytterligare besökare inte ansluta till servern.

På sajten Webbdesigna.se kan du läsa mer om vad du behöver veta när du skapar din egna hemsida. Här kan du också läsa mer om Apache och de andra alternativen som finns om du vill sätta upp en egen webbserver, eller inte vet vilken befintlig server du ska använda dig av.

Krav på prestanda

Vilken prestanda som behövs på en webbserver är mått som korrelerar linjärt med den belastningen, hur många anrop som görs per tidsenhet. Din egna blogg med ett par hundra besökar dagligen ställer inga speciella krav på prestanda. Man kan räkna med att de enklaste alternativen på marknaden räcker för ett sådant ändamål. Har du däremot ett eget forum som har flera tusen besökare per dag, och där varje besökare genererar ett stort antal sidvisningar, så kommer detta att ställa större krav på prestanda. Här kan det vara intressant att faktiskt investera några extra kronor i att skaffa sig en egen VPS eller en egen dedikerad server. Det finns också en lång rad åtgärder som kan öka prestandan på din webbserver, utan att du skaffar mer processorkraft eller mer RAM-minne. Det är saker som att aktivera kompression och skicka rätt sorts headers som gör att besökarnas webbläsare cachar viktiga filer.