Dalug.nu

Om operativsystemet Linux

Smartphones: människans bästa vän

Glöm hunden och diamanterna. De smarta telefonerna är här för att stanna. Smartphonen kan dessutom hjälpa dig med mycket mer än vad hundarna någonsin har kunnat. För bara några år sen brukade man skämta om vilken förändring mobiltelefonerna gjort i folks liv – plötsligt var man ständigt nåbar, kunde skriva sms och ringa vem som helst, när som helst. Man skojade om folks rudimentära mötesvanor och den nya osjälvständigheten som gjorde att man knappt kunde stämma möte på stan utan att hela tiden ringa till varandra fast man strax skulle ses. Idag är det otänkbart att inte ha internet överallt, hela tiden. Men är det bara av godo? Har de gjort våra liv bättre? Betänk några av smartphonens nackdelar.

  • Alla stirrar ner i sin mobil hela tiden. När du såg du någon senast i ögonen? Förmodligen inte när du kollade Facebook sist.
  • Uppslagsboken har blivit ett dött medium. Den där uppsättningen Nordisk Familjebok 1911 års upplaga som du ärvde av farmors faster? Ja, du kan slänga den nu. Sorry.
  • Du kommer inte att komma ihåg förra sommaren. Däremot hur den såg ut genom Instagram.
  • Våra framtida nackmuskler. Ögonmusklerna är kopplade till nacken, och det innebär en enorm påfrestning att ständigt ha blicken vid en skärm. Vi har ingen aning om hur våra kroppar på lång sikt kommer att påverkas av skärmfixeringen.
  • Någon ska alltid fota din mat innan du äter den. Oftast du själv.
  • Människans bästa vän går lätt sönder. Eller är åtminstone rätt ömtålig. Numera kan man dock lätt reparera htc och iphone.
  • Två-åringar med iPhones. Du har sett dem på stan eller på släktmiddagen. Är detta framtiden eller helvetet på jorden? Eller bara en del av evolutionen?

Så frågan återstår: lever vi en bättre värld med smartphones? De flesta skulle nog svara ja. Smartphonen är här för att stanna. Appar är en del av vårt dagliga liv, och de är inte bara förströelse. Faktum är att appen har gjort bättre saker än att skicka push-notiser om någons långkok och din mammas Wordfeud-resultat. Post- och telestyrelsen ska låta utveckla en app som gör det möjlighet för personer med dövblindhet att använda Facebook. Den direkta målgruppen är ett par hundra dövblinda, men om man räknar med fler slags synskador kommer appen att bli tillgänglig för många fler. När man betänker det är smartphonen definitivt en del av framtiden snarare än helvetet på jorden.