Dalug.nu

Om operativsystemet Linux

Rekordnotering för Bicoin

Det är nog ingen som lever nu i västvärlden som inte har hört ordet Bitcoin. Det är dock färre som kan förklara hur det egentligen fungerar, eller vad det egentligen är. De flesta vet förvisso att det är en digital valuta, som har sett en stadig värdeökning sedan den introducerades.

Bitcoin är valutan som inte ar någon centralbank, och det finns inte heller någon valutareserv. Detta beror dels på att det är en helt och hållet digital valuta, men också på att den är helt decentraliserad. Det kan användas som ett betalningsmedel, men det är vanligare att valutan köps som en investering.

Än så länge har detta varit en investering som lönat sig. Företag som BTCX, där privatpersoner enkelt kan köpa Bitcoin, ökar sitt kundantal hela tiden. I oktober 2017 passerade priset för en Bitcoin för första gången 6000 dollar, skriver DI Digital.

Ytterligare ett tecken på Bitcoin har slagit igenom är kronfogden numera tar in Bitcoin när utmätningar genomförs. Den utmätta digitala valutan auktioneras sedan ut, precis som Kronofogdemyndigheten även auktionerar ut utmätta bilar, klockor och golfklubbor. När Bitcoins auktioneras ut på detta sätt har köparna varit beredda att betala mer än marknadspris, något som förvånat många.

När 0,6 Bitcoin, som hade utmätts från ett skuldsatt företag, såldes av Kronofogdemyndigheten blev slutpriset 43 000 kronor, berättar DN. Varför är någon beredd att betala mer än marknadspris? Det kan finnas flera anledningar, och i artikeln i Dagens Nyheter listas två:

  1. Det ger publicitet att vara den första som köper Bitcoin från Kronofogden.
  2. Bitcoins har använts som betalningsmedel i ljusskygga sammanhang, men genom att köpa från en statlig myndighet kan man vara säker på att få ”vita” Bitcoins.

BitcoinRisker med Bitcoin

Funderar du på att investera i Bitcoin? Kom då ihåg att värdet har fluktuerat en hel del. Som alltid när det handlar om investeringar finns det en risk, men risken är större när det gäller Bitcoin. Inte minst beror riskerna på att flera länder i Asien, med viktiga ekonomier, har infört begränsningar på olika sätt när det gäller kryptovalutor som exempelvis Bitcoin. De kinesiska börserna OkCoin, och BTC China har varit de största i hela världen, och tillsammans omsatt en femtedel av världens Bitcoinvolym. Svenska Yle berättar följande:

  • Den kinesiska centralbanken har förbjudit företag att samla in medel i form av Bitcoin för att finansiera sin verksamhet.
  • Handelsplatser i Shanghai och Peking, där man kunnat köpa och sälja Bitcoins, har tvingats stänga ner.
  • Sydkoreas finansövervakningsmyndighet har förbjudit emissioner av virtuella valutor.
  • Sydkorea kommer att övervaka växlingen av digitala kryptovalutor, och hotar de som deltar i olaglig växling med hårda straff.

I Japan, däremot, går utvecklingen åt motsatt håll och myndigheterna öppnar för mer användning av Bitcoin. Sedan april 2017 är Bitcoin ett godkänt betalningsmedel i landet, och elva företag är godkända som officiella bitcoinförmedlare. Även i detta land kommer dock handeln med digitala valutor att övervakas hårdare. I Kina har man sett Bitcoin som ett hot mot den nationella valutan, men Japan verkar hoppas på att kunna ta över titeln som centrum för handel med Bitcoin.