Dalug.nu

Om operativsystemet Linux

När hårddisken ger upp

HårddiskkraschDet finns få saker som är värre än en hårddiskkrasch, någonting som blir allt vanligare eftersom bärbara datorer blir allt vanligare. En bärbar dator belastas på ett annat sätt än stationära datorer, och används dessutom i miljöer som är skadliga för hårddiskar, exempelvis i rum med hög luftfuktighet.

Det här gör att det är vanligt att hårddiskarna plötsligt slutar att fungera. Har man inte vidtagit åtgärder innan kan man drabbas av stora förluster, men det går att förekomma problemen. Det gör man lättast genom att:

  1. Köpa en extern hårddisk, eller flera.
  2. Regelbundet göra backup, dvs. säkerhetskopiera innehållet från datorns hårddisk till den externa.
  3. Det finns även extraåtgärder man kan vidta, som att köpa ett kabinett som rymmer flera hårddiskar. Då kan man spegla innehållet, dvs. göra kopior till felra diskar, och dessutom kryptera innehållet, så att det blir svårare för utomstående att komma åt det. Detta är dock att betrakta som överkurs i det här sammanhanget.

 

Om du drabbas

Skulle du drabbas av en hårddiskkrasch, vare sig det beror på att du inte hunnit vidta säkerhetsåtgärder, eller att det sker ändå, så är inte allt hopp ute, ändå. Det finns företag som räddar innehållet på skadade hårddiskar. Det är dock inte säkert att de kan rädda allt innehåll, även om de ofta lyckas med detta. En sådan räddningsaktion kostar också en del pengar. Det är förvisso ofta väl investerade pengar, vare sig innehållet har ett kommersiellt eller emotionellt värde. Det kan röra sig om företagshemligheter eller om familjefoton. Ett av de bästa företagen som räddar hårddiskar är Soondata, som du hittar på www.soondata.eu.

Glöm inte andra enheter

Idag är det inte ovanligt att vi har upp till fyr datorer: en stationär, en bärbar, samt en smart telefon och en surfplatta. Vi tänker kanske på att göra backup på datorerna och lagra deras innehåll på en eller flera externa hårddiskar, men glömmer lätt andra enheter. Det är viktigt att regelbundet ansluta telefonen och surfplattan till datorn för att säkerhetskopiera det som finns lagrat där, och sedan föra över från datorn till en extern hårddisk. Det innebär en del extra jobb, men det är värt det. Det är, som bekant, lätt att vara efterklok.

Läs mer om kraschade hårddiskar på www.st.nu.