Dalug.nu

Om operativsystemet Linux

Internet ger möjligheter

I ett tidigare inlägg har det tagits upp om risken med att översätta själv, och vi har då tipsat om att istället anlita en översättningsbyrå om det är en text eller dylik som ska översättas. Och visst är det smart, som vi skriver i inlägget men man kan faktiskt anstränga sig lite själv och lära sig översättning med hjälp av den teknik som nu finns. Internet har gjort mycket för vår utveckling, och har även en stor del i hur språket utvecklas. Många av de amerikanska ord som tar sig in i den svenska ordlistan, är ord som kommit via internet och det är ju verkligen ett bevis på hur utvecklande internet är. Men sen finns det ju också hjälpmedel online som vi kan använda oss av  för att bli bättre språk. Google translate är ju ett klockrent exempel på det. I inlägget som skrevs tidigare togs det upp flera olika ord som man skulle testa och se om man kunde på engelska. Äggstock, knappslå, barnvårdscentral och plös var några av orden, och helt klart är det många som inte kan dessa. Men vad man faktiskt kan göra då är att använda sig av Google Translate för att översätta. Och då kan man ju lära sig både hur det uttalas och hur det stavas, utan några som helst problem eller konstigheter.

Kanske kommer man i framtiden kunna klara av mer saker bara med internets hjälp? För det är ju verkligen en källa till lärdom, och om det används rätt finns det ingenting som vi inte kommer att klara av. Sen är det ju andra saker som sprids också tack vare internet. Idag är det exempel vis “Black Friday” i USA, vilket vi svenskar också kan ta del av genom att handla på nätet. Det är också någonting som är väldigt fascinerande, för nu har ju faktiskt också andra butiker i Sverige hakat på den stora rean och gör samma sak. Självklart är det roligt, och bra för oss som vill julshoppa billigt men inte har möjlighet att åka över Atlanten. Ja internet har verkligen har verkligen öppnat dörrarna för världen, och det känns mer som man är faktiskt en värld snarare än länder. Hur det kan vara annat än positivt är svårt att se.

Andra bra saker som internet öppnat upp för:

 

  • Traditioner och högtider. Halloween är någonting som vi nu firar i Sverige, mycket tack vare att vi influerats av den amerikanska högtiden. Att klä ut sig och festa till det för att hedra de döda är ju någonting som är roligt, självklart är vi därmed glada över att få ta del av den här traditionen.
  • Mänskliga rättigheter! Det låter kanske tokigt, men se på hur många länder via sociala medier har spridit sitt budskap om mänskliga rättigheter och bristen på dessa i deras länder. Det har ju faktiskt lett till uppror och en förändring i de länder där det inte har varit bra.
  • Medvetenhet! Vi är numera medvetna hur det är världen över, i allt från afrika till usa så kan vi känna och förstå hur de har det.