Dalug.nu

Om operativsystemet Linux

Betydelsen av rätt operativsystem

Vad man än tycker om alla Apple-människor, som i extremfallet köper en iPad för att använda på toaletten, så har den hajp som omgärdat företaget och alla deras produkter de senaste åren för med sig en positiv sak: folk har blivit mer medvetna om det här med operativsystem. Länge använde vanligt folk Windows, de som arbetade med layout hade Mac och därmed MacOS, och datanördar hade Linux eller något ännu mer obskyrt operativsystem.

I korthet kan man säga att ett operativsystem är det program som används för att driva de andra programmen på datorn. Idag finns de flesta program för samtliga av de tre stora: Windows, OsX och Linux, och finns inte exakt samma program så finns ofta ett likvärdigt alternativ. Eftersom likvärdiga alternativ finns blir det mindre viktigt vad man ska göra med datorn: man kan vara datanörd och ha en Mac med OsX. Istället blir den personliga smaken avgörande, och vanliga dödliga kan använda vilket som helst av dessa tre, även om Linux kräver mer förkunskaper än de andra två.

Det går även att installera alla tre operativsystemen, i alla fall på en Mac. Detta är dock mest för utvecklare, som vill testa sina program i olika system.